Thosai
| |
Nama alternatif | Dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai, |
---|---|
Tempat asal | India |
Kawasan | Tamil Nadu, Karnataka, Andhra Pradesh, Kerala, |
Bahan utama | tepung beras dan kacang urad |
Variasi | masala dosa, rava dosa, onion dosa, neer dosa |
Thosai merupakan hidangan tradisi kaum India dan di sesetengah negeri di India, thosai merupakan makanan ruji penduduk tempatan. Lazimnya, thosai dihidangkan untuk sarapan bersama dengan aneka jenis kuah (sebagai perasa sampingan); sebagai contoh kuah dal, kari ayam atau kari ikan, serta cutni iaitu sejenis kuah pekat yang diperbuat daripada campuran kelapa yang dikisar serta perencah rempah dan cili.
Thosai adalah sejenis serabai yang mempunyai rasa masam dan ranggup. Ianya diperbuat daripada beras dan kacang dal hitam (urad dhal) dan boleh juga ditambahkan dengan rempah-ratus untuk menambahkan rasa. Thosai adalah makanan yang juga dikenali dan boleh didapati di negara-negara lain seperti Malaysia, Sri Lanka, Singapura, dan Myanmar
No comments:
Post a Comment