THOSAI

THOSAI


Thosai
Dosa-chutney-sambhar.jpg
Thosai
Nama alternatifDosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai,
Tempat asalIndia
KawasanTamil NaduKarnatakaAndhra PradeshKerala,
Bahan utamatepung beras dan kacang urad
Variasimasala dosa, rava dosa, onion dosa, neer dosa

Thosai atau tosai (daripada bahasa Tamil: தோசை dōsai, dikenali di beberapa kawasan di India sebagai dosa) ialah sejenis makanan seakan lempeng dari India yang dibuat dengan menggunakan adunan yang ditapai beberapa lama.


Thosai merupakan hidangan tradisi kaum India dan di sesetengah negeri di India, thosai merupakan makanan ruji penduduk tempatan. Lazimnya, thosai dihidangkan untuk sarapan bersama dengan aneka jenis kuah (sebagai perasa sampingan); sebagai contoh kuah dalkari ayam atau kari ikan, serta cutni iaitu sejenis kuah pekat yang diperbuat daripada campuran kelapa yang dikisar serta perencah rempah dan cili.
Thosai adalah sejenis serabai yang mempunyai rasa masam dan ranggup. Ianya diperbuat daripada beras dan kacang dal hitam (urad dhal) dan boleh juga ditambahkan dengan rempah-ratus untuk menambahkan rasa. Thosai adalah makanan yang juga dikenali dan boleh didapati di negara-negara lain seperti MalaysiaSri LankaSingapura, dan Myanmar

No comments:

Post a Comment